24 Mart 2016 Perşembe

İŞİTME CİHAZI NEDİR ? SES YÜKSELTME CİHAZI NEDİR ? ARASINDAKİ FARK NEDİR ?


İŞİTME CİHAZI NEDİR ?
işitme cihazları KBB klinik muayene ve tetkikler , odyometrist tarafından yapılan odyometrik testler, odyolog tarafından takip edilen odyolojik muayene ve tetkikler sonucu ,KBB hekimi atrafından hastaya uygulanmasına karar verilen TIBBİ ÖZELLİĞİ olan bir yardımcı cihazdır.
Farklı tipleri vardır ;
* Görünmeyen kanal içi IIC ,
* Kanal içi CIC,
* Kulak içi ITC
* Tam kulak içi ITE
* Fark edilmeyen kulak arkası - OPEN FIT,
* Fark edilmeyen kulak arkası hoparlör kanal içinde - RIC,
* Kemik yolu iletimi prensibi le çalışan cihazlar.
İşitme cihazları ; araştırma ve geliştirme için büyük sermayelerin kullanıldığı ARGE aşamasında doktor ,odyolog , odyometrist ,bilgisayar ve elektronik mühendisi ,yazılım uzmanı ve mühendisi ,endüstriyel tasarım uzmanları ve mühendisleri ,ses fiziği ile ilgili fizikçiler ve benzeri meslek gruplarının birlikte çalışarak ürettikleri sinerjinin eseridir.
İşitme kaybının türü derecesi hedeflenen kullanıcı grubunun sosyal , sözel iletişim ihtiyaçları ve beklentilerini karşılamak üzere uzun uğraş ve araştırmalara sonucu bir çok farklı özellik ve teknoloji düzeyinde işitme cihazları üretilmektedir.
İşitme Cihazlarının Teknoloji Seviyeleri
Temel Düzey
Giriş Düzeyi
Standart Düzey
İleri Düzey
Üst Düzey
İşitme cihazları işitme kaybı teşhisi konmuş işitme cihazı kullanımı odyolog ve KBB hekimi tarafından uygun görülen İŞİTME KAYBI SORUNU olan kişilere belirli bir protokol çerçevesinde uygulaması ve takibi yapılan , Uygulaması ve satışı belirli bir uzmanlık ve yetki gerektiren, tıbbi özelliği olan cihazlardır.
İşitme Cihazları Sağlık Bakanlığından Onaylı ve Ruhsatlı işitme Merkezleri tarfından satılabilir.
İşitme cihazı, sadece satış ve uygulama merkezlerinin , faaliyet alanı içersinde ,uygulaması ve satışı yapılması yönetmelikle belirlenmiş cihazlardır.
SES YÜKSELTME CİHAZLARIYLA HİÇ BİR ALAKASI YOKTUR.
SES YÜKSELTME CİHAZI NEDİR ?
Ses yükseltme cihazları sağlıklı duyan kişilerin duyma hassasiyetini diğer normal işiten insanların üzerine çıkaran cihazlardır. kullanım alanları tiyatro konferans toplantı gibi büyük salonlarda gerçekleştirilen faaliyetlerde sesleri daha fazla duymayı sağlayan ses yükselten araçlardır.
Herhangi bir tıbbi özelliği yoktur. Genellikle kısa süreli olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Nedeni ise kullanıcılar işitme kaybı tanısı konmamış ancak subjektif olarak toplumun diğer bireylerine göre daha az duyduğunu düşünen ve buna bağlı olarak yukarıda bahsi geçen ortam ve durumlardaki faaliyetler süresince kullanılmak üzere, işitmesi normal sınırlar altına düşmemiş kişiler hedeflenerek üretilmiş TIBBİ ÖZELİİĞİ OLMAYAN elektronik ürünlerdir.
Bu amacın dışında kullanıldığında kullanıcıya kalıcı zararlar verebilir. Çünkü kullanıcılar bunu herhangi bir tıbbi muayene ve tetkik yaptırmadan sanal ortamdaki elektronik mağazaradan 50 -150 TL arasında temin edenbiliyorlar.
Ancak Tıbbi özelliği olmayan herhangibir işitme kaybını karşılamak üzere yazılım, özellik ve koruma içermeyen bu elektronik cihazların ana prensibi sesi her koşulda yükseltmek olduğundan uzun süreli kullanıldığında, yani işitme cihazı yerine kullanıldığında ortam seslerinin 87 dB lik sınır değeri aştığı durumlarda ,kullanan kişide kalıcı tahribat yapabilir. DİKKAT !!!
İŞİTME CİHAZLARI ise kişinin işitme kaybının derecesi türüne bağlı olarak gerekli sesleri yükseltirken kişiye zarar verecek veya ortamdaki konuşmaları anlamasını olumsuz etkileyecek seslere filtre uygulayarak, kulağa iletilmesisi sağlayan özel teknolojiler,yazılımlar içerirler. Bu yüzdendir ki işitme cihazları fiyatları ülkemizde 2500 TL 3000 TL civarından başlamaktadır.
UBB KAYDI OLAN GERÇEK BİR İŞİTME CİHAZINI 150 TL YE ALAMAZSINIZ ...
Sanal mağazalarda işitme cihazı algısı yaratılarak bazı elektronik ses yükselticiler satılmaktadır bunların kontrolsüz kullanımı işitmenize kalıcı zararlar verebilir.
Bu ürünler yasaklamalar ve uyarılara rağmen güvenilir diye düşünülen tanınmış alışveriş sitelerinde de satılarak bu sitelerde bu algı pazarlamacılığına alet olamaktadırlar dikkat !!!
İŞİTME CİHAZLARI SADECE İŞİTME CİHAZI SATIŞ VE UYGULAMA MERKEZLERİNDEN SATIŞI YAPILBİLEN TIBBİ ÖZELLĞİ OLAN İŞİTMEYE YARDIMCI ARAÇLARDIR.

1 yorum: